Gamingdatorer förbrukar inte längre allt för mycket el

För entusiaster av dataspel är en investering i en gamingdator värt priset. Dataspel är ofta krävande och tunga programvaror som vanliga datorer har svårt att hantera. En rekommendation är därför att skaffa en gamingdator för att få en smidig och händelserik spelupplevelse. Dock kan en del frågor och funderingar uppstå inför köp av en gamingdator, till exempel frågor om elförbrukning och hållbarhet. Här besvaras dessa frågor.

Bygg eller köp en gamingdator

Det utmärkande för en gamingdator är dess komponenter, grafikkort, RAM-minne och kylsystem. En universell, definierande egenskap hos gamingdatorer är ett kraftfullt grafikkort. Detta eftersom fullfjädrade dataspel med hög grafikkvalitet kräver en hög nivå av grafikprestanda. Precis som namnet antyder är gamingdatorer, eller speldatorer som de också kallas, gjorda för hängivna gamers. Ännu en egenskap som definierar gamingdatorer är möjligheten att anpassa och skräddarsy datorns hårdvara. Den kan anpassas efter såväl budget som preferens. Flera företag erbjuder kunder att vid onlinebeställning anpassa en gamingdator, varav några populära är AlienWare, Cybertron, Falcon och Maingear.

Elförbrukning och hållbarhet

En dator kan i princip byggas hur kraftfull som helst, endast budget och kunskaper förhindrar. Detta tillåter hängivna gamers att spela utan förhinder på högsta upplösning, maximal grafikkvalitet och flytande bildfrekvenser. Några kanske blir fundersamma över hög elförbrukning och oväntat höga elkostnader. Även om datorer förbrukar allt mindre el är det en smart idé att skaffa det bästa elavtal som finns på marknaden. Betala inte mer än nödvändigt.

Emellertid går det att släppa oron av flera anledningar, däribland för att nya trippel-A-spel kan spelas på Energy Star-certifierade datorer. Håll utkik efter energicertifieringar. En annan enkel metod är att justera inställningar i ett grafikkorts programvara. Den komponent i en gamingdator som drar mest ström är grafikkortet. Låt därför inte grafikkortet gå på högvarv i onödan, utan anpassa inställningarna efter stundens aktivitet på datorn. Vissa grafikkort tillåter till och med att ”underklocka”, det vill säga motsatsen till att överklocka. Titta även på grafikkortens specifikationer innan köp för att jämföra prestanda med strömförbrukning.

Ännu en komponent värd att analysera innan köp är nätaggregat. Ett nätaggregat har en essentiell roll i en dator eftersom den levererar ström från vägguttag till systemet. En dator avsedd för tunga dataspel behöver mellan 500 och 600 watt. Problemet är att strömöverföringen sällan är 100 procent effektiv. Därför är det lite missvisande att gå efter hur många watt som anges, eftersom det inte visar hur effektivt nätaggregatet är. Ett nätaggregat av sämre kvalitet avger mer spillvärme, närmare bestämt förloras upp till en tredjedel av effekten i form av värme. Lösningen är köpa ett högklassigt nätaggregat med certifiering. En rad klasser av certifieringar finns på marknaden, däribland guld och titanium.

Med teknik och smarthet går det tveklöst att spela nya trippel-A-spel på ett hållbart och ekonomiskt sätt.