Bygg din gamingdator själv—spara stora pengar

Gaming som rörelse växer och växer. För att klara av att spela de spel som finns på marknaden idag krävs generellt sett starka gamingdatorer. Det kan verka som en stor utmaning att få tag på en, särskilt på grund av de till synes höga priserna. Men det finns en lösning: Bygg din egen dator. Det är inte så komplicerat som det kan verka, och du kommer att spara mycket pengar.

Varför är det billigare att bygga din egna gamingdator?

Nyckeln till att priset på en egenbyggd dator blir billigare ligger i att du får möjlighet att inhandla de individuella komponenterna själv. Detta ger dig möjligheten att jämföra priserna på de olika delarna, exempelvis grafikkortet, processorn och moderkortet. Detta kan du exempelvis göra via en prisjämförelsetjänst som Prisjakt. När du köper dina delar själv kan du välja och vraka mellan alla tillverkare och alla prisklasser, för att bygga en dator som blir bra på precis det du vill att den ska bli bra på.

Hur vet jag vilken prisklass jag ska lägga mig i?

För att avgöra exakt hur starka komponenter, och därmed hur mycket investering, du tror att din dator behöver, behöver du veta vilka spel och produkter du kommer att nyttja med datorn. Det råder en stor skillnad mellan olika spel på marknaden när det kommer till prestandakrav, och du kan spara mycket om du inte bygger en maskin som är anpassad för de tyngsta titlarna på marknaden. Skulle det vara så att du ändå inte upplever att du har råd, kan ett lån med Creditsafe vara ett alternativ för att säkerställa finansieringen av datorn.

Slutsats

Om du är villig att investera lite tid i att lära dig bygga en dator med hjälp av enskilda komponenter, samt att lägga lite tid på att undersöka var du kan hitta billigare priser, kommer du att spara tusentals kronor på att bygga din egen maskin. Kom ihåg att undersöka vilka typer av spel du vill spela, och läsa dess prestandakrav, innan du börjar beställa komponenter. Detta säkerställer att du inte bygger en dator som är starkare (och dyrare) än vad du faktiskt behöver i praktiken. Kom även ihåg att planera om du ska använda datorn till andra aktiviteter, som exempelvis videoredigering, då det kan innebära att du behöver lägga resurser (och pengar) på andra delar än om datorn ska användas exklusivt till att spela. Lycka till!